Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Przepis na te ciasteczka jest dobrze znany większości moich podopiecznych… wilgotne, pięknie pachnące jesienne ciasteczka, a co więcej – słodkie i sycące! Zamiast jabłka świetnie sprawdzi się także gruszka. Ciasteczka warto upiec od razu z większej ilości, można podzielić je na porcje i zamrozić, dzięki czemu mamy zdrową słodycz zawsze pod ręką! 

Składniki na ok. 10 większych ciasteczek:

  • 1 jajo kurze,
  • 6 łyżek mąki pszennej typ 1850 (90g),
  • 10 łyżek płatków owsianych,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • ok. 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 średnie jabłko (ok. 180g),
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 4 płaskie łyżki miodu.

Czas przygotowania: ok. 15 minut + 10 minut pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, opcjonalnie można pokroić bardzo drobno.
  2. Do miski wsypać płatki owsiane, dodać mąkę, nasiona, proszek, cynamon i wymieszać. Wbić jajko, dodać olej, miód i wymieszać z dodatkiem tartego owocu.
  3. Piekarnik nagrzać do ok. 170 stopni C.
  4. Masę formować w dłoniach w okrągły kształt, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka można układać obok siebie – nie rosną.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 minut, aż delikatnie się zarumienią.

Smacznego!

2 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.