Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem
Przepis na te ciasteczka jest dobrze znany większości moich podopiecznych… wilgotne, pięknie pachnące jesienne ciasteczka, a co więcej – słodkie i sycące! Zamiast jabłka świetnie sprawdzi się także gruszka. Ciasteczka warto upiec od razu z większej ilości, można podzielić je na porcje i zamrozić, dzięki czemu mamy zdrową słodycz zawsze pod ręką!
Składniki na ok. 10 większych ciasteczek:
- 1 jajo kurze,
- 6 łyżek mąki pszennej typ 1850 (90g),
- 10 łyżek płatków owsianych,
- 2 łyżki sezamu,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- ok. 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 średnie jabłko (ok. 180g),
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 4 płaskie łyżki miodu.
Czas przygotowania: ok. 15 minut + 10 minut pieczenia
Sposób przygotowania:
- Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, opcjonalnie można pokroić bardzo drobno.
- Do miski wsypać płatki owsiane, dodać mąkę, nasiona, proszek, cynamon i wymieszać. Wbić jajko, dodać olej, miód i wymieszać z dodatkiem tartego owocu.
- Piekarnik nagrzać do ok. 170 stopni C.
- Masę formować w dłoniach w okrągły kształt, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka można układać obok siebie – nie rosną.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 minut, aż delikatnie się zarumienią.
Smacznego!
mniam, pysznie wyglądają 🙂
Закажите алкоголь с доставкой на дом: Лучшие цены
доставка алкоголя ночью http://www.dostavka-alkogolya-moskva-nochyu-4.ru/ .