Nieco inna wersja makaronu z sosem pomidorowym, w smaku przywodzi mi na myśl wakacje na Krecie, a wszystko to sprawka kminu rzymskiego! Szybkie do zrobienia, na pewno przypadnie do gustu dzieciakom, ale i dorosłym. W sezonie letnim polecam wykorzystać świeże pomidory, poza sezonem świetnie sprawdzi się passata czy pomidory z puszki, wedle preferencji. Pulpeciki są smaczne także następnego dnia, warto je przygotować z podwójnej porcji i zjeść 2 dni z rzędu. To co, gotowi do gotowania? 🙂

Składniki na około 6 porcji:

  • mięso mielone z udźca indyka – ok. 500g,
  • kasza kuskus razowa lub manna – 2 łyżki (30 g),
  • jajo kurze – 1 sztuka,
  • cebula – 2 średnie,
  • marchew – 1 większa,
  • papryka czerwona – 1 mniejsza,
  • pomidory krojone – 1 puszka,
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki,
  • olej rzepakowy – 3 łyżki,
  • ulubiony makaron – 1 opakowanie (500 g),
  • do smaku: sól, pieprz, kmin rzymski, suszone oregano i bazylia, słodka i/lub ostra papryka, w razie potrzeby odrobina cukru do złamania smaku.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na łyżce oleju, pół porcji przełożyć do garnka, w którym będą później gotować się pulpety, drugą połowę odłożyć do mięsa. Marchew obrać i zetrzeć na tarce, paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, dodać do cebuli.
  2. Mięso mielone z indyka wyrobić ręką z odrobiną wody, dodać jajko, kaszę oraz przyprawy – sól i pieprz (po szczypcie), kmin rzymski, bazylię oraz oregano (po ok. 1/4 łyżeczki), a także połowę zeszklonej cebuli, wymieszać wszystko dokładnie.
  3. Z pulpetów formować niewielkie kuleczki (można sobie pomóc zwilżając dłonie zimną wodą) i krótko podsmażać na pozostałym oleju, na patelni po cebuli.
  4. Podsmażone mięso przełożyć do warzyw, zalać odrobiną wody, tak, aby je przykryć na 2/3 wysokości.
  5. Gotować ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodać pomidory (z puszki lub świeże – sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku szczyptą bazylii, soli, cukru i słodkiej i/lub ostrej papryki.
  6. Gotować ok. 10 -15 min, aż pomidory zaczną się rozpadać.
  7. Podawać na ugotowanym makaronie.

Smacznego!


0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.