Leczo z cukinią

Szybkie danie jednogarnkowe, bez bałaganu w kuchni, bez zmywania, bez wysiłku. Smacznie i zdrowo. Leczo można podawać z pieczywem, smaczne jest także z kaszą. Idealne zarówno na obiad jak i kolację. W bardziej „dietetycznej” wersji kiełbaskę można zastąpić filetem drobiowym.

Składniki (2 porcje):

  • papryka – 1 średnia,
  • cukinia – 2 mniejsze,
  • cebula – 1 średnia,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • dobrej jakości kiełbasa – 150 g,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka,
  • pomidory świeże lub krojone w puszce – 2 średnie,
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka,
  • sól, pieprz, ulubione zioła – do smaku.

Czas przygotowania: 30 minut

Sposób  przygotowania:

  1. Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Kiełbaskę pokroić w kostkę lub plasterki.
  2. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę i czosnek.
  3. Dodać pokrojoną kiełbaskę i lekko zarumienić.
  4. Dodać pokrojoną paprykę i cukinię, podsmażyć chwilę.
  5. Dodać sparzone i pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą (opcjonalnie) papryką i ulubionymi ziołami (u mnie majeranek).
  6. Gotować do miękkości warzyw.

SMACZNEGO!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.