Sałatka „Ateńska” z fetą i ziołami

Ta sałatka to przywieziony smak naszych wakacji w Grecji, z wycieczki do Aten.. Duża ilość świeżych warzyw i ziół, idealna na gorący dzień, jako dodatek do grilla lub do zjedzenia na drugie śniadanie z grzanką. Niby nic nowego a jednak 🙂


Składniki (1 porcja):

  • ogórek gruntowy – 2 średnie,
  • pomidor – 1 większy,
  • papryka czerwona lub zielona – 1/2 średniej,
  • cebula czerwona – 1/2 średniej,
  • ser feta – 50 g – ok 20 kosteczek,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • duża ilość świeżych ziół, np. bazylia, oregano (opcjonalnie suszone).

Czas przygotowania: 5-10 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyć, pokroić w kostkę.
  2. Fetę pokroić w kostkę i dodać do warzyw.
  3. Wszystkie składniki wymieszać z łyżką oleju i dużą ilością ziół, doprawić do smaku pieprzem i solą.

Idealna jako dodatek do dań z grilla lub jako przekąska/II Śniadanie do zjedzenia z grzanką z chleba razowego.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.