Sałatka „Ateńska” z fetą i ziołami
Ta sałatka to przywieziony smak naszych wakacji w Grecji, z wycieczki do Aten.. Duża ilość świeżych warzyw i ziół, idealna na gorący dzień, jako dodatek do grilla lub do zjedzenia na drugie śniadanie z grzanką. Niby nic nowego a jednak 🙂
Składniki (1 porcja):
- ogórek gruntowy – 2 średnie,
- pomidor – 1 większy,
- papryka czerwona lub zielona – 1/2 średniej,
- cebula czerwona – 1/2 średniej,
- ser feta – 50 g – ok 20 kosteczek,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
- duża ilość świeżych ziół, np. bazylia, oregano (opcjonalnie suszone).
Czas przygotowania: 5-10 minut.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyć, pokroić w kostkę.
- Fetę pokroić w kostkę i dodać do warzyw.
- Wszystkie składniki wymieszać z łyżką oleju i dużą ilością ziół, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Idealna jako dodatek do dań z grilla lub jako przekąska/II Śniadanie do zjedzenia z grzanką z chleba razowego.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!