Lekki makaron z warzywami i kurczakiem
Lekki i szybki do zrobienia makaron z kurczakiem i warzywami. Smaczny zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Składniki (2 porcje):
- filet z piersi kurczaka (lub indyka) – 150 g – 1 średni,
- makaron pełnoziarnisty – 70 g -2 szklanki
- cukinia – 1/2 mniejszej,
- pieczarki – 6 sztuk,
- papryka – 1/2 średniej,
- czosnek – 1 ząbek,
- przecier pomidorowy – 1/2 szklanki,
- oliwa z oliwek – 3 łyżki,
- do smaku – sól, pieprz, zioła (np. bazylia).
Czas przygotowania: 25 minut.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
- W tym czasie kurczaka oczyścić z błonek, umyć, pokroić w kostkę, doprawić ulubionymi przyprawami.
- Wszystkie warzywa umyć. Cukinię i pieczarki pokroić w plastry, paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę i dodać kurczaka. Gdy kurczak będzie lekko podsmażony dodać pokrojone warzywa i chwilę smażyć. Zalać wszystko przecierem pomidorowym, doprawić do smaku solą, pieprzem, ulubionymi ziołami (w moim przypadku bazylia).
- Kurczaka z warzywami w pomidorowym sosie wyłożyć na makaron.
Gotowe!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!