Koktajl truskawkowo-pomarańczowy
Lubię robić zapasy. Latem zawsze kupujemy większą ilość truskawek i je mrozimy, tak by również jesienią i zimą przywoływać smaki lata. Dziś na tapecie różowy koktajl z truskawek i pomarańczy.
Polecam także dodawać do koktajli siemię lniane, które obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik pokarmowy oraz witaminy i minerały, dzięki czemu wykazuje m.in. właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, poprawia perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także poprawia stan naszych włosów i paznokci.
Składniki (1 porcja):
- truskawki – 1 szklanka,
- pomarańcza – 1 mniejsza,
- jogurt naturalny – 2-3 łyżki,
- siemię lniane – 1 łyżka.
Czas przygotowania: 5 minut.
Sposób przygotowania:
- Pomarańczę obrać ze skórki. Jeśli używasz mrożonych truskawek należy je wcześniej odmrozić.
- Do misy blendera przełożyć pomarańczę i truskawki, siemię lniane oraz jogurt. Miksować.
- Koktajl przelać do szklanek. Gotowe!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!