Kolorowa sałatka z cieciorką
Szybka kolorowa sałatka z wykorzystaniem cieciorki. Duża ilość dodanej natki pietruszki oraz soku z cytryny powoduje, że danie jest orzeźwiające i świetnie nadaje się na cieplejsze dni.
Do przyrządzenia sałatki można także wykorzystać suche nasiona ciecierzycy – należy je wcześniej zalać wodą, odstawić na noc, następnego dnia ugotować w świeżej wodzie do miękkości. Warto także przyrządzić większą ilość strączków, podzielić je na porcje i zamrozić, dzięki czemu oszczędzimy dużo czasu przy następnym razie.
Ja jednak żyję ostatnio w ciągłym „niedoczasie” stąd pojawiła się u mnie cieciorka konserwowa 🙂
Składniki (1 porcja):
- cieciorka konserwowa – 120 g (ok. 6 łyżek),
- rzodkiewka – 4-5 sztuk,
- papryka – 1/3 średniej,
- oliwki czarne – 7-8 sztuk,
- pomidorki koktajlowe – ok. 5-6 sztuk,
- cebula biała lub czerwona – 1/4 mniejszej,
- natka pietruszki – słuszna garść,
- sok z 1/4 cytryny,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: do 15 minut.
Sposób przygotowania:
- Cieciorkę odsączyć z zalewy.
- Paprykę, pomidorki, natkę i rzodkiewkę umyć i osuszyć. Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki w zależności od wielkości przekroić na pół lub ćwiartki, rzodkiewki i oliwki pokroić w plastry, natkę drobno posiekać.
- Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszać z dodatkiem oliwy, szczypty soli i pieprzu, obficie skropić sokiem z cytryny.
- Można podawać z pieczywem, ale sama w sobie smakuje wyśmienicie i jest sycąca!
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!