Komosa ryżowa na mleku z truskawkami
Ceny warzyw poszły w górę, owoce cytrusowe już się znudziły… Jak dobrze, że moja zamrażarka skrywa letnie skarby – truskawki, maliny, wiśnie, jagody.
Do tego warzywa z własnego ogródka, po które teraz bardzo chętnie sięgnę! Zachęcam do tego, aby latem kupić większą ilość ulubionych warzyw czy owoców, odpowiednio je przygotować i zamrozić, dzięki czemu nawet zimą mamy dostęp do wszystkich letnich smaków. Dziś mam dla Was propozycję z wykorzystaniem mrożonych truskawek – przepyszna komosianka na mleku z czerwonym musem.
Składniki (1 porcja):
- komosa ryżowa – 4 łyżki (ok. 60 g),
- mleko spożywcze 2 % tł – szklanka*,
- truskawki, mogą być mrożone – ok. 1/2 szklanki,
- migdały – siekane lub płatki – 1 łyżeczka,
- orzechy włoskie – 3 sztuki.
Czas przygotowania: do 25 minut.
* można także wykorzystać napój roślinny – np. ryżowy, kokosowy.
Sposób przygotowania:
- Komosę przepłukać, przełożyć do garnka i chwilę uprażyć, cały czas mieszając. Zalać mlekiem i gotować do miękkości (ok. 15 minut), na koniec można zostawić pod przykryciem, aby komosa wchłonęła resztę płynu.
- W tym czasie przygotować truskawki – część owoców przekroić na pół, część rozgnieść widelcem lub zmiksować na mus.
- Gotową komosę przekładamy do miseczki, polewamy musem truskawkowym, układamy owoce, posypujemy orzechami.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!