Makaron z sosem pomidorowym i oliwkami
Lekki i szybki makaron, smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie nadaje się do zabrania ze sobą w pudełku do pracy.
Składniki (1 porcja):
- makaron pełnoziarnisty – 1 szklanka (70 g),
- pomidory z puszki lub świeże – 1 szklanka (200 g),
- oliwki czarne – ok. 10 sztuk,
- czosnek – 1 ząbek,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
- świeża bazylia – garść,
- do smaku – sól i pieprz.
Czas przygotowania: do 20 minut.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente.
- Na patelnię wyłożyć lekko przesiekane pomidory i podgrzać.
- Dodać czosnek drobno posiekany i oliwki przekrojone na pół.
- Doprawić solą i pieprzem oraz ewentualnie odrobiną cukru.
- Dodać świeże liście bazylii.
- Wymieszać wszystko z ugotowanym makaronem i polać łyżką oliwy.
Opcjonalnie posypać łyżką startego żółtego sera.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!