Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Tak… Uwielbiam pieczoną paprykę! Tym razem papryka w wersji z mięsem drobiowym i ryżem. Papryki można przygotować dzień wcześniej, faszerowane trzymać w lodówce, a przed podaniem wystarczy je jedynie upiec. Szybki sposób na obiad po powrocie z pracy 🙂
Składniki (2 porcje):
- papryka czerwona – 4 średnie,
- ryż brązowy – 1 woreczek (100 g),
- mięso drobiowe (np. z piersi indyka) – 200 g,
- olej roślinny do smażenia – 2 łyżki,
- cebula – 1 średnia,
- do smaku: sól, pieprz, oregano, natka pietruszki.
Do podania SOS JOGURTOWY: jogurt naturalny gęsty (kilka łyżek), czosnek (1 ząbek), sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę obrać i posiekać. Mięso umyć, oczyścić z błonek i zmielić.
- Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, przesmażyć. Dodać ryż i wymieszać.
- Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki napełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Podlać 1/2 szklanki wody, by papryki nie wyschły.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez około 30 minut.
- Można podawać z sosem jogurtowym (wszystkie składniki sosu połączyć).
Papryki można także przygotować wcześniej – wystarczy papryki nafaszerować masą ryżowo-mięsną, przykryć i wstawić do lodówki (nawet na noc). Później wystarczy je jedynie upiec i zjeść ze smakiem 🙂
Czy można je zamrozić po upieczeniu?
Myślę, że nic im się nie stanie i można spróbować je zamrozić 🙂