Pieczone piersi kurczaka z warzywami i sosem bazyliowym

Obiad, który robi się sam i który nada się także na „sprzątanie” lodówki. Za każdym razem może powstać coś innego, w zależności od tego, jakimi warzywami dysponujemy. Zimą warto postawić na warzywa korzeniowe, latem wybierajmy kabaczki i inne młode warzywa. 


Składniki (4 porcje):

  • filet z piersi kurczaka – 2 większe (400 g),
  • ziemniaki młode – 6 średnich (600 g),
  • marchew – 8 mniejszych lub 4 większe,
  • cukinia – 1 mniejsza,
  • bakłażan – 1 średni,
  • papryka – 1 średnia (u mnie kilka małych),
  • pomidorki koktajlowe – kiść,
  • cebula – 1 średnia,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • musztarda – 1 czubata łyżeczka,
  • miód pszczeli – 1 płaska łyżeczka,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • ulubione przyprawy, np. sól, pieprz czarny, papryczka chili, bazylia suszona, tymianek suszony, kurkuma.

SOS BAZYLIOWY:

  • jogurt grecki 10% tł – ok. 10 płaskich łyżek (200 g),
  • bazylia świeża – 2 słuszne garście,
  • sok z cytryny – 1-2 łyżki (do smaku),
  • czosnek – ilość wg preferencji, u mnie 1 średni ząbek,
  • sól do smaku.

Czas przygotowania: 15 minut + ok. 30 minut pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić z błonek, umyć i osuszyć. Pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać musztardę i miód, doprawić ulubionymi przyprawami, np. 1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta soli i pieprzu cayenne,  1/4 łyżeczki słodkiej papryki. Wymieszać i odstawić.
  2. Blachę do pieczenia lub inne naczynie przeznaczone do tego celu wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Ziemniaki i marchew wyszorować porządnie, marchew obrać ze skórki, ziemniaki zostawić ze skórką lub obrać, w zależności od preferencji, pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w ósemki. Cukinię i bakłażana umyć, pokroić w grubsze plastry, umytą i osuszoną paprykę pokroić w większe paski.
  4. Mięso oraz wszystkie warzywa* przełożyć na blachę, na wierzch ułożyć całe pomidorki. Wszystkie składniki skropić oliwą i posypać ulubionymi ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez około 30 minut (do miękkości ziemniaków).
  5. W czasie gdy warzywa się pieką przygotować sos bazyliowy – świeże liście bazylii zmiksować w blenderze z dodatkiem jogurtu greckiego i czosnku, doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą.
  6. Upieczone mięso wraz z warzywami podawać w towarzystwie zielonego sosu.

Smacznego!

UWAGA! *Jeśli lubicie jędrne i twardawe warzywa warto bakłażana, cukinię i paprykę dołożyć na blachę na około 15 minut przed końcem pieczenia, jeśli pieczemy wszystkie warzywa jednocześnie bakłażan i cukinia dojdą bardzo szybko i mogą zamienić się w puree 🙂

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.