Roladki drobiowe z pesto z rukoli
Soczyste roladki drobiowe w pięknym wiosennym odcieniu zieleni 🙂 Idealne na niedzielny obiad!
Składniki (2 porcje):
- filet z piersi indyka – 1 porcja mniej więcej wielkości dłoni – 200 g,
- dowolne zielone pesto, np. pesto z rukoli – 2 łyżeczki,
- szynka parmeńska – 2 plastry,
- suszone pomidory – 2 sztuki.
Czas przygotowania: do 40 minut
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyścić z błonek, umyć i osuszyć, rozbić. Posolić i popieprzyć z obu stron.
- Przygotować pesto, np. z rukoli -rukolę umyć i osuszyć, czosnek obrać i pokroić w plasterki, do kielicha blendera włożyć rukolę, czosnek, orzechy, dodać oliwę i zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą.
- Piersi indyka posmaruj powstałym pesto. Połóż odsączonego z oleju i pokrojonego pomidora. Zwiń w roladę. Zepnij wszystko wykałaczką lub zwiąż nitką.
- Roladki włóż do naczynia żaroodpornego lub woreczka i piecz w 180stC przez około 30 minut.
- Podawać np. z kaszą gryczaną i surówką, np. z rukoli i pomidorków koktajlowych polaną łyżką oliwy.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!