Ryż na mleku z duszoną gruszką i jabłkiem
Nie wiem jak u Was, ale mi ryż na mleku przypomina dzieciństwo… Do tego duszone owoce z cynamonem. To wspaniały przepis na rozgrzewające śniadanie na słodko! 🙂
Składniki (2 porcje):
- ryż brązowy – 100 g -2/3 szklanki,
- mleko krowie 2% tł* – 3 szklanki,
- gruszka – 1 większa,
- jabłko – 1/2 średniego,
- przyprawy – cynamon (laska oraz mielony), laska wanilii,
- orzechy włoskie – 4 sztuki
* mleko krowie można zastąpić roślinnym, np. ryżowym
Czas przygotowania: 45 minut
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać mleko i dodać ryż, opcjonalnie dodać kawałek laski cynamonu i ziarenka laski wanilii, gotować do miękkości ryżu (ok. 35-40 minut). Ryż powinien wchłonąć całe mleko i być lekko kleisty.
- W między czasie przygotować owoce – umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dusić w garnku z dodatkiem niewielkiej ilości wody (1-2 łyżki), aż owoce lekko zmiękną, dodać cynamon do smaku.
- Ugotowany ryż wyłożyć do miseczki razem z owocami, posypać pokruszonymi orzechami.
Smacznego!
ostatnio bardzo polubiłam ryż na słodko, pyszny przepis 🙂