Schab pieczony w pomarańczach z kaszą bulgur
Korzystając z resztek sezonu na cytrusy proponuję świeży i letni obiad – schab pieczony z pomarańczami oraz kaszą bulgur.
Składniki (2 porcje):
- schab wieprzowy – 4 plastry (200 g),
- kasza bulgur – 1 woreczek (100 g),
- pomarańcza – 1 średnia,
- marchew – 5 średnich (ok. 300 – 400 g),
- pieczarki – kilka sztuk,
- olej rzepakowy – 1 łyżka (do posmarowania naczynia do zapiekania),
- do smaku: sól, pieprz, tymianek suszony.
Czas przygotowania: do 45 minut.
Sposób przygotowania:
- Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Schab umyj, osusz i dopraw solą i pieprzem i ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym niewielką ilością oleju.
- 1/2 pomarańczy obierz i pokrój w plastry, z drugiej połowy wyciśnij sok.
- Marchewki obierz, umyj i pokrój w paski, pieczarki oczyść i osusz. Warzywa poukładaj przy schabie. Całość zalej sokiem z pomarańczy i na górze poukładaj plastry owocu. Posyp suszonym tymiankiem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez około 30 minut, aż mięso będzie kruche.
- Podawać z ugotowaną kaszą, polane sokiem z pieczenia.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!