Warstwowy koktajl z truskawkami i jarmużem
Pyszny dwukolorowy koktajl, który zachwyca nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Świetna propozycja na II śniadanie lub podwieczorek. To również dobry sposób na to, by przemycić dzieciom nieco „zielonego” do diety 🙂
Składniki (1 porcja):
Warstwa ZIELONA:
- banan – 2/3 średniego,
- jarmuż – 2 garście, pozbawione łodyżek,
- jogurt naturalny 2% tł – 5 łyżek (100 g, 1/2 opakowania),
- miód pszczeli – 1 łyżeczka.
Warstwa CZERWONA:
- truskawki – 2/3 szklanki (ok. 100 g), poza sezonem można wykorzystać truskawki mrożone,
- banan – 1/3 średniego,
- jogurt naturalny 2% tł – 5 łyżek (100 g, 1/2 opakowania)
Dodatkowo 1 łyżeczka nasion słonecznika do posypania (u mnie zmiksowane z warstwą truskawkową).
Czas przygotowania: do 10 minut.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki warstwy zielonej umieścić w blenderze i zmiksować (pamiętaj aby jarmuż pozbawić łodyżek). Przelać do szklanki do połowy wysokości.
- Blender przemyj wodą.
- Wszystkie składniki warstwy różowej umieścić w blenderze i zmiksować, wylać na warstwę zieloną.
- Posypać nasionami.
Gotowe! Prawda, że smaczne, szybkie i efektowne? 🙂
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!