Ciecierzyca w pomidorach
Ekspresowy wegański obiad lub kolacja. Gulasz z ciecierzycy lub jak kto woli zupa. Sycący i rozgrzewający. Do podania z ulubioną kaszą lub ryżem, choć wg mnie najsmaczniejszy jest z pieczywem. Możemy użyć cieciorki konserwowej lub ugotować suche nasiona.
Składniki (2 porcje):
- ciecierzyca konserwowa – 1 puszka*,
- pomidory krojone – 1 puszka (400 g),
- cebula – 1 średnia,
- czosnek – 2 ząbki,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- do smaku: sól, pieprz, ostra papryka (można użyć świeżej papryczki chili), curry, ulubione zioła (u mnie majeranek), liść laurowy.
Czas przygotowania: 15 minut.
* można także użyć suchych nasion – należy je wtedy namoczyć przez noc w wodzie, potem ugotować do miękkości w świeżej wodzie. Zawsze można ugotować większą ilość i zamrozić zapakowaną w mniejsze porcje.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę z czosnkiem. Dodać przyprawy – paprykę i curry i chwilę je podsmażyć.
- Na patelnię wlać krojone pomidory, zagotować. Doprawić liściem laurowym, solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru do przełamania smaku.
- Dodać odsączoną cieciorkę. Gotować, aż się zagrzeje. W razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe!
Świetnie smakuje z żytnim pieczywem, ale także z ulubioną kaszą czy ryżem.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!