Omlet z serem, pomidorami i rukolą
Smaczna propozcyja na śniadanie i kolację na ciepło, dodając różne warzywa za każdym razem możemy stworzyć inne pyszne danie.
Składniki (1 porcja):
- jaja kurze – 2 sztuki,
- szczypiorek – 2 łyżeczki,
- ser żółty – 1 plaster,
- pomidorki koktajlowe – ok. 8 sztuk,
- rukola – garść,
- olej rzepakowy – 1 łyżeczka,
- do smaku – sól i pieprz.
Czas przygotowania: 10 minut.
Sposób przygotowania:
1. Ser pokroić drobno. Warzywa umyć, pomidorki przekroić na pół (można także użyć zwykłych pomidorów – pokroić w kostkę lub plastry), szczypiorek posiekać.
2. Jajka rozbić, roztrzepać, doprawić solą i pieprzem, dodać szczypiorek.
3. Na patelni rozgrzać olej, wylać masę jajeczną i smażyć aż się zetnie.
4. Omlet przewrócić na drugą stronę, od razu wyłożyć ser, pomidorki i rukolę. Złożyć na pół. Smażyć chwilę po czym przewrócić na drugą stronę. Smażyć aż ser się rozpuści.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!