Papryka zapiekana z kaszą bulgur
Uwielbiam zapach pieczonej papryki! I faszerowaną paprykę w każdej postaci. Dziś przyszła pora na wegańską wersję i „sprzątanie lodówki”. Kasza bulgur, w której zresztą ostatnio się zakochałam, spoglądała na mnie smutno z lodówki i czekała na swoją kolej… Do tego pieczarki i seler naciowy i mamy bardzo smaczne danie! 🙂
Składniki (2 porcje):
- papryka czerwona – 2 większe,
- kasza bulgur – 1 woreczek – 100 g,
- pieczarki – 4-5 sztuk,
- seler naciowy – 1 łodyga,
- papryczka chili – do smaku,
- cebula – 1 mniejsza,
- czosnek – 1 ząbek,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- cytryna – 1/4 sztuki,
- do smaku: sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie oregano), słodka papryka.
Czas przygotowania: 20 minut + 25 minut pieczenia
Sposób przygotowania:
- Kaszę bulgur ugotować al dente.
- Przygotować warzywa. Małą cebulkę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w półplastry. Papryczkę chili umyć i drobno posiekać (jeśli chcesz by danie było łagodne można pominąć, ilość papryczki jest orientacyjna). Seler umyć i pokroić w półplastry.
- Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę, po chwili dodać seler, czosnek i papryczkę chili, chwilę podsmażyć, dodać pieczarki. Doprawić solą, sokiem z cytryny, ulubionymi ziołami suszonymi (np. oregano) i słodką suszoną papryką. Wymieszać z ugotowaną kaszą.
- Papryki umyć, odciąć górę i pozbawić gniazd nasiennych.
- Papryki faszerować kaszą, zapiekać w 200 st C przez około 25 minut.Podawać z ulubionym sosem, np. jogurtowy z czosnkiem (jogurt naturalny, czosnek, koperek, sól i pieprz).
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!