Zupa krem czosnkowa
Sezon grypowy w pełni. Jeśli łamie nas przeziębienie, nie sięgajmy od razu po apteczne leki, a tym bardziej antybiotyki. Ubierajmy się ciepło, wygrzewajmy, włączmy imbir i czosnek do naszej diety. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem! A jak zjeść jego dużą ilość na raz i ze smakiem? Proponuję zupę czosnkową!
Składniki (2 porcje):
- czosnek – ok. 6- 8 ząbków*,
- ziemniaki – 2 średnie (ok. 200 g),
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
- chleb żytni – 2 kromki,
- przyprawy – 1 liść laurowy, ziele angielskie (2 kulki), tymianek suszony, sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 20 minut.
* ilość czosnku jest orientacyjna – zależy od gatunku oraz tego jaką „moc” zupy chcemy uzyskać, a ilość wody od konsystencji jaką lubimy (gęstsza/rzadsza).
Sposób przygotowania:
- Czosnek obrać z łupinek, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
- W garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzać oliwę, podsmażyć przez około 5 minut ziemniaki, po czym dodać czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć.
- Zalać wodą tak aby przykryć warzywa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Gotować do miękkości ziemniaków.
- Wyjąć liść laurowy i ziele, zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem.
- Podawać z grzanką chleba.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!