Sałatka z ryżem i ciecierzycą
Sycąca i zdrowa sałatka, idealna do zabrania ze sobą w pudełku do szkoły lub pracy.
Składniki (1 porcja):
- ryż brązowy – 2 łyżki (30 g) przed ugotowaniem,
- ciecierzyca konserwowa* – 5 łyżek (100 g),
- papryka czerwona lub zielona – ok. 1/3 sztuki,
- pomidor (1 mniejszy) lub pomidorki koktajlowe (4-5 sztuk),
- ogórek zielony – kawałek,
- suszone pomidory – 1-2 sztuki,
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno – 1 łyżka,
- sok z 1/4 cytryny,
- czosnek – 1 ząbek,
- natka pietruszki – 1 łyżeczka,
- sól i pieprz do smaku.
* można także wykorzystać suche nasiona ciecierzycy – należy wtedy namoczyć nasiona przez noc, następnie ugotować w świeżej wodzie do miękkości (ok. 45 – 60 minut).
Czas przygotowania: do 30 minut.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
- Warzywa umyć. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Suszone pomidory odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki poszatkować.
- Przygotować sos – czosnek rozgnieść przez praskę, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny.
- Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Brzmi pysznie))